In plaats van kalmte en balans, wordt ons leven in de snelle wereld van vandaag vaak gevormd door emotionele stress en milieuvervuiling. Slechte voeding maakt ons traag en daarom wordt het avondsportprogramma vervangen door de comfortabele bank. Niets van dit alles verlaat ons lichaam spoorloos, en vooral onze huid. Het is hoog tijd om jezelf te trakteren op een detoxkuur – van binnen en van buiten. De ideale tijd: het naderende einde van de winter en het begin van de lente.

Wat betekent detox?

De term “detox” staat voor een eeuwenoude geneesmethode uit de natuurgeneeskunde. Het gaat over het reinigen, ontgiften en verwijderen van verontreinigende stoffen uit het lichaam. Door slechte voeding kunnen veel gifstoffen zich ophopen in het lichaam, waardoor de organen ze niet meer kunnen afvoeren. Het resultaat: cellen verstoppen, het lichaam is te zuur en staat onder stress. Dit kan merkbaar zijn aan een vale huid, een gevoel van vermoeidheid of slaap en stofwisselingsstoornissen.

Conventionele artsen zijn kritisch over de aanpak, omdat de genoemde afzettingen niet wetenschappelijk kunnen worden bewezen. Het is eerder de eeuwenoude kennis van de empirische geneeskunde die periodes van onthouding en vasten aanbeveelt voor een gezond leven. Toch is iedereen het erover eens: een detoxkuur kan geen kwaad.